De geschiedenis van het kerstpakket
 

De oorsprong van het kerstpakket

De traditie van kerstpakket bestaat inmiddels circa 200 jaar. Boeren beloonden destijds mensen in bepaalde contreien met een voedselpakket, wanneer zij de boerderijen afstruinden en de boeren een zalig kerstfeest toewensten. Tevens gaven de boeren hun eigen knechten dan vaak ook wat. Typische lekkerijen in de decembermaand waren chocolademelk en krentenbrood met spijs.

De knechten kregen van de boeren vaak op tweede kerstdag vrij. Die dag gebruikten de knechten en de meiden om kerst met de eigen familie te vieren. Als welkome traktatie brachten ze dan een mand met lekkere dingen en praktische dingen mee voor thuis. Dit wordt gezien als de als de eerste vorm van kerstpakketten in Nederland. Het kerstpakket droeg bij aan een extra feestelijke kerst. Voor de boer was het kerstpakket een blijk van waardering aan zijn personeel.

Al gauw werd deze kerstpakket traditie overgenomen door andere handwerkslieden. Naast lekker eten en drinken bevatten kerstpakkettenook steeds vaker kleine cadeautjes. Steeds meer bedrijven gingen hun personeel met de kerst verrassen met een kerstpakket. Ook soldaten aan het front die met de kerst niet thuis in Nederland konden zijn, kregen als een attentie een kerstpakket. De heersende mening ws dat iedere Nederlander met de kerst een cadeau kreeg.

 

Kerstpakketten in de moderne tijd

Tegenwoordig besteden veel bedrijven de samenstelling van kerstpakketten uit handen aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in kerstpakketten. Hierdoor kunnen zij gemaakt maken van specialisten met jarenlange ervaring en weten welke mogelijkheden er zijn en trends in zijn. Voor medewerkers is er niets mooier om samen met de familie net voor kerst vol spanning het kerstpakket uit te pakken.
 

Doorgaan
 
 
 
 
 

Mijn Account