Drempelbedrag kerstpakketten

De btw die u betaalt over uitgaven voor giften, kerstpakketten, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen, is niet altijd aftrekbaar. Per boekjaar bestaat er bestaan  een drempelbedrag van € 227 (exclusief btw) per ontvanger. Indien uw jaarlijkse uitgaven hieronder blijven mag u btw hierover blijven aftrekken.
 

Hoe bepaalt u de uitgaven per medewerker?

Giften en kerstpakketten  zijn meestal persoonsgebonden. Personeelsvoorzieningen zoals bijvoorbeeld bedrijffitnessruimte kunnen voor meerdere medewerkers bestemd zijn. De persoonsgebonden uitgaven, rekent u toe aan de desbetreffende personen. DecUitgaven voor een groep medewerkers, deelt u door het aantal personen dat van de voorziening gebruik maakt of gebruik kan maken. U kunt nu per medewerker vaststellen of u het drempelbedrag hebt overschreden. Voor de gevallen waarin dat zo is, kunt u de btw over de uitgaven niet als voorbelasting aftrekken.

Rekenvoorbeeld
U geeft aan uw personeel een kerstpakket van € 75 exclusief btw. Daarnaast heeft u voor de helft van uw personeel een uitje verzorgd: kosten € 400 exclusief btw per persoon. Totslot heeft u een jubileumhorloge van € 150 exclusief btw cadeau aan een medewerker die afscheid neemt gegeven. Hierbij geldt dan het volgende:

  • U mag de btw aftrekken van het kerstpakket dat u geeft aan personeel waarvoor u geen uitje hebt verzorgd.
  • U mag de btw van het horloge aftrekken, als u voor dit personeelslid geen uitje hebt verzorgd.
    De kosten (€ 225) blijven dan onder het drempelbedrag van € 227.
  • U mag geen btw aftrekken van de kosten van het uitje.
     

Contante betaling en afschrijvingen

Het is belangrijk dat u alleen de uitgaven telt waarover u btw hebt betaald. Betalingen aan medezoals een 13e maand, of winstdeling tellen niet mee. Schrijft u af op uw personeelsvoorzieningen? Dan baseert u de uitgaven per jaar op een redelijke afschrijving. De afschrijving doet u op dezelfde manier als bij de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting.
 

Eigen bijdrage

Indien u van uw werknemers of relaties een eigen bijdrage voor de voorzieningen of de kerstpakketten ontvangt, dan trekt u deze opbrengsten af van de uitgaven. Blijven de uitgaven op die manier onder het drempelbedrag, kunt u de btw over de uitgaven aftrekken. Over de eigen bijdrage moet u btw betalen en aangeven in uw btw-aangifte.

Btw terugbetalen

Hebt u btw afgetrokken voor uitgaven die boven het drempelbedrag liggen? Dan moet u deze btw terugbetalen.
 

Doorgaan
 
 
 
 
 

Mijn Account